Romney v televíznej diskusii obvinil Santoruma z podpory "mosta nikam"

23.02.2012 Celý región

Washington 23. februára (TASR) - Republikánsky uchádzač o kandidatúru v prezidentských voľbách v USA Rick Santorum musel v televíznej debate, ktorá sa v noci nadnes uskutočnila v Mese v Arizone, odrážať tvrdé útoky svojich súperov.

Podľa aktuálnych prieskumov Santorum vedie a nešetril ho najmä jeho hlavný protivník Mitt Romney. Obaja republikáni sa v diskusii (v stredu miestneho času) dostali do ostrých slovných súbojov.

Romney vytkol Santorumovi, že počas šiestich rokov v Kongrese bol spoluzodpovedným za vznik nových štátnych dlhov. Aj libertarián Ron Paul nazval Santoruma v tejto súvislosti "podvodníkom".

"Keď som bojoval za olympijské hry, ty si bojoval za 'most nikam'," povedal Santorumovi exguvernér Massachusetts, čím Romney narážal na projekt na Aljaške, hodnotený ako ukážku vyhadzovania vládnych peňazí.

Za jasného favorita v zápase o vyzývateľa amerického prezidenta Baracka Obamu je považovaný Romney, ale do "svetla reflektorov" sa dostal aj Santorum. Podľa prieskumov dokonca pred Romneym vedie v Michigane - ktorý je súperovým domovským štátom. V Michigane a v Arizone bude republikánsky nominačný zápas 28. februára.

Všetci účastníci debaty odmietli rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu poskytnúť vládnu pomoc automobilovému priemyslu. Romney, Santorum, Newt Gingrich a Ron Paul povedali, že nesúhlasia s poskytovaním vládnych peňazí pre General Motors a Chrysler, ktoré majú sídlo práve v Michigane.

Televízna diskusia bola už 21. stretnutím republikánskych uchádzačov, a pravdepodobne posledným. Predbežné rozhodnutie o kandidátovi by mohlo padnúť 6. marca na tzv. super utorok, keď sa bude voliť v 10 amerických štátoch. Oficiálne si republikáni zvolia kandidáta na zjazde na Floride koncom augusta.

Zdroj: AP, DPA
 

Vyberte región